အရက္ခ်က္စက္႐ုံ စည္းကမ္းမဲ့ ေရဆုိး စြန္႔ထုတ္မႈ မ်ားျပားလာ

ရန္ကုန္ၿမိဳ႕တြင္း စက္မႈဇုန္မ်ားရွိ အရက္ခ်က္ စက္႐ံုမ်ားမွ စြန္႔ထုတ္ လိုက္သည့္ ေရဆိုး ေရညစ္မ်ားကို စနစ္တက် စြန္႔ထုတ္ျခင္း မရွိဘဲ နီးစပ္ရာ ျမစ္ေခ်ာင္းမ်ားတြင္ စည္းကမ္းမဲ့ စြန္႔ထုတ္မႈ ပိုမိုမ်ားျပား လာေၾကာင္း သိရသည္။

ေရဆိုးမ်ား စြန္႔ထုတ္သည့္ လႈိင္သာယာစက္မႈဇုန္ႏွင့္ ေရႊျပည္သာ စက္မႈဇုန္သည္ လႈိင္ျမစ္အနီးတြင္ တည္ရွိသည္။

အရက္ခ်က္ စက္႐ံု အမ်ားစုသည္ လႈိင္သာယာႏွင့္ ေရႊျပည္သာ စက္မႈဇုန္ အတြင္း တည္ရွိၾကၿပီး စြန္႔ပစ္ေရမ်ားကို ယင္း စက္မႈ ဇုန္အနီးရွိ ျမစ္ေခ်ာင္း မ်ားတြင္ အလြယ္တကူ စြန္႔ပစ္ၾကသည္ဟု ေရႊျပည္သာ စက္မႈဇုန္ စားေသာက္ကုန္ လုပ္ငန္း အုပ္ခ်ဳပ္ေရး ဌာနတြင္ လုပ္ကိုင္ေနသူ အမ်ိဳးသမီးတဦးက ေျပာဆိုသည္။

“လႈိင္သာယာ စက္မႈဇုန္က ထြက္တဲ့ ေရဆိုးေတြ အကုန္လံုး လႈိင္ျမစ္ထဲ ေရာက္ကုန္တာ။ အာဏာပိုင္ေတြက တခုတေလ စက္မႈ ဇုန္ေတြ လိုက္ၾကည့္ရင္ လႈိင္သာယာ ဇုန္ထဲကို လာတာမ်ားတယ္။ ျပည္ပ က လူေတြလာရင္လည္း ေခၚလာျပ တာေတြ ရွိေတာ့ ဒီေလာက္ မဆိုးဘူး။ ေရႊျပည္သာ စက္မႈဇုန္ကက်ေတာ့ စက္႐ံုနားက ေျမာင္းေရေတြက အရက္ေရာင္ေတြ ေပါက္ေနၿပီး အရက္နံ႔ေတြပါ ပတ္၀န္းက်င္က လူေတြက ႐ႈေနရတယ္”ဟု ၎က ေျပာသည္။

ယခင္က သစ္ထုတ္လုပ္ေရး စက္႐ံုမ်ားအတြက္ ရည္ရြယ္၍ ျမစ္ကမ္းႏွင့္ နီးသည့္ ေနရာကို ေရြးခ်ယ္ကာ စက္မႈဇုန္တည္ခဲ့ ေသာ္လည္း လက္ရွိတြင္မူ သစ္ထုတ္လုပ္မႈ လုပ္ငန္းမ်ားနည္းပါးလာၿပီး ေရသန္႔၊ အစားအေသာက္ႏွင့္ အရက္ စသည့္ ကုန္ ပစၥည္းထုတ္လုပ္သည့္ စက္႐ုံမ်ားက ပိုမိုမ်ားျပားေၾကာင္း သိရသည္။

“အခုလက္ရွိမွာ အရက္ခ်က္စက္႐ံုေတြက လိုတာထက္ ပိုမ်ားလာတယ္။ အဲဒီကထြက္တာေတြ အကုန္လံုး တျခားေနရာ မသြားဘူး ျမစ္ထဲပဲပစ္တာ။ ေရဆိုး ေလွာင္တဲ့ ကန္ရွိေပမယ့္ ကန္ကို သန္႔စင္ဖို႔ ၊ ေရဆိုးေတြလာသယ္ေပးဖို႔ ဒီအတြက္ ခဏ ခဏ မလုပ္ႏိုင္ဘူး။ ပိုက္ဆံ အကုန္ အက်မ်ားတာလည္း ပါတယ္။ စည္ပင္က စည္းကမ္းမဲ့ ပစ္ရင္ ဥပေဒအရ ပုဒ္မ ဘယ္ ေလာက္နဲ႔ အေရးယူမယ္ေျပာေပမယ့္ သူတို႔ ဘက္ကလည္း ခ်ဳိ႕ယြင္းခ်က္ေတြ ရွိေနတာလည္းရွိေတာ့ အေရးယူတာေတြ မလုပ္ေသးဘူး”ဟု အႀကီးဆံုး အရက္ ထုတ္လုပ္သည့္ ကုမၸဏီ တခုမွ ထုတ္လုပ္ေရး မန္ေနဂ်ာက ေျပာသည္။

ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ေတာ္ စည္ပင္သာယာေရးေကာ္မတီ ပတ္၀န္းက်င္ထိန္းသိမ္းေရးဌာနမွ ေရဆိုးေရညစ္မ်ားစြန္႔ပစ္ရန္ စက္မႈဇုန္မ်ား သို႔ တပတ္ႏွစ္ႀကိမ္ခန္႔သတ္မွတ္ထားေသာ္လည္း ပံုမွန္လာေရာက္ျခင္းမရွိဟု သူက ေျပာသည္။

စည္းကမ္းမဲ့ စြန္႔ပစ္မႈမ်ားကို မည္သို႔ အေရးယူသြားမည္ႏွင့္ ပတ္သက္၍ ဧရာ၀တီသတင္းဌာနမွ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ေတာ္ စည္ပင္ သာယာေရး ေကာ္မတီ ပတ္၀န္းက်င္ ထိန္းသိမ္းေရးဌာနသို႔ ဆက္သြယ္ေမးျမန္းရာ ေျဖၾကားျခင္း မရွိေပ။

“သဘာ၀ ပတ္၀န္းက်င္ အေနနဲ႔ ေရဆိုးေရညစ္ေတြကို ေခ်ာင္းထဲ ပစ္တာက ေရသတၱ၀ါေတြ ကိုထိခိုက္ေစသလို၊ ေရဆိုး ေရညစ္ ထဲမွာပါတဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြက ေလထုညစ္ညမ္းေစတယ္။ ဒါေတြကို ႐ႈမိတဲ့ လူေတြအတြက္ ေတာ္ေတာ္ အႏၱရာယ္ ရွိတယ္”ဟု သစ္ေတာ သယံဇာတ ပတ္၀န္းက်င္ဖြံၿဖိဳး တုိးတက္ေရး ႏွင့္ ထိန္းသိမ္းေရး အသင္း ( FREDA ) အဖြဲ႕မွ ဦးအုန္းက ေျပာသည္။

ေငြေၾကးကုန္က်မႈ မ်ားေသာ္လည္း ထိထိေရာက္ေရာက္ျပဳလုပ္ေပးႏိုင္သည့္ ႏိုင္ငံတကာ အဖြဲ႔အစည္းမ်ားႏွင့္ ပူးေပါင္း လုပ္ ကိုင္ သင့္ေၾကာင္းလည္း ၎က ဆုိသည္။

“က်န္းမာေရးထိခိုက္ေစမယ့္ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ ပါတဲ့ ေလကို ႐ႈမိတာ ၾကာလာရင္ အဆုတ္ ေရာဂါအျပင္ တျခား ဆက္ႏြယ္တဲ့ ေရာဂါေတြပါ ျဖစ္လာေစႏိုင္တယ္။ ဥပမာ- အရက္ျပင္း ခ်က္တယ္ဆို ဒီအထဲမွာထည့္တဲ့ ဓာတုေဗဒက ပံုမွန္ ထက္ အဆနည္းနည္းပိုရမယ္၊ အဲဒီကထြက္တဲ့ စြန္႔ပစ္ေရမွာ ဓာတုေဗဒ အဆိပ္အေတာက္ေတြ မ်ားမ်ားပါမယ္။ ဒီေတာ့ လူေတြ ပိုထိခိုက္လာႏိုင္တယ္”ဟု က်န္းမာေရး သုေတသန ဌာနမွ ဆရာ၀န္ႀကီးတဦးက ေျပာျပသည္။

ရန္ကုန္ၿမိဳ႕တြင္ နာမည္ႀကီး Grand Royal အမွတ္တံဆိပ္ အပါအ၀င္ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ေနသည့္ အရက္ခ်က္စက္႐ံု ၃၀၀ ခန္႔ ရွိသည္ဟုလည္း ဆိုသည္။

အရက္ျပင္း လီတာ ၁ ေသာင္း ထုတ္လုပ္ပါက စြန္႔ပစ္ေရ လီတာ ၁ သိန္း ခန္႔ရွိေသာေၾကာင့္ စြန္႔ပစ္သည့္ ျမစ္၏ အရည္ အေသြး က်ဆင္းျခင္း၊ ျမစ္ေၾကာင္း က်ဥ္းလာျခင္းမ်ားျဖစ္ေပၚလာေၾကာင္း အထက္ပါ ဆရာ၀န္ႀကီးက ေျပာသည္။

ေရႏွင့္ ေရဆိုးေရညစ္ သန္႔စင္ေရး စနစ္၊ အရည္အေသြး၊ ေလထုညစ္ညမ္းမႈ၊ သစ္ေတာစသည့္ က႑မ်ားတြင္ ၂၀၁၀ ျပည့္ႏွစ္ သဘာ၀ ပတ္၀န္းက်င္ ထိန္းသိမ္းေရးဆိုင္ရာ ကမၻာ့အဆင့္ သတ္မွတ္ခ်က္တြင္ ျမန္မာႏိုင္ငံသည္ အဆင့္ ၁၁၀ တြင္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။

ဧရာ၀တီသတင္းေထာက္ နရီလင္းလက္ ေရးသားသည္။

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: